Nuphar lutea juttelee kasveille kotona ja puutarhassa. Muistiinpanoja ja kohokohtia, varmasti mokiakin.
keskiviikko 28. elokuuta 2013
Järisyttävä paljastus
Viime lauantaina olin taimivaihtotapahtumassa Vesilahdella, ja viemäni kakku tuntui maistuvan ja reseptiä pyydettiin. Vaikka olin ajatellut jättää sen perinnöksi lapsilleni, taivun nyt sitten laittamaan hyvän kiertämään.
Resepti on toistaiseksi vain päässäni, voi olla hyvä idea kirjoittaa se muistiin, ja täällähän se säilyy.
Kakku sai alkunsa viime joulukuussa, kun halusin yllättää mieheni tosi hyvällä joulukakulla. Mietin ja pähkäilin ja vähän kokeilinkin, ja lopulta päätin tehdä tribuuttikakun Italiassa vietetyille häillemme, sekä Madeiran lomaa muistellen (Madeiralla kaikessa tuntui käytettävän maracujaa, eli passionhedelmää, ja se maistui perheellemme mehuissa, limuissa, jugurteissa jne.). Viime perjantaina selvisi ettei pintakerrokseen tarvittavaa mehua enää saakaan, ja toisaalta vaihteluakin jo kaipasi. Tämä uusi, entistä parempi (?) pinta syntyi sitten lauantaiaamuna vähän googlailemalla ja soveltamalla kaapista löytyvistä aineksista.
Olkoon tämä nyt sit nimeltään vaikka Ullan kompensaatiokakku -tarkoitettu rakkaita ilahduttamaan, tai viemään pois huomio vähäisistä taimivaihtovaihtareista ;)
Pohja perus keksipohja:
180 g Digestive-keksejä
75 g voita
murskaa keksit, sekoita joukkoon sulatettu voi, painele irtopohjavuokaan ja vuoka jääkaappiin.
Pannacotta:
5 liivatelehteä
2,5 tl vaniljasokeria / 2 vaniljatankoa
2 dl sokeria
3 dl (laktoositonta) maitoa
5 dl (laktoositonta) kermaa
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta maito ja kerma, lisää sokeri ja vanilja. Sekoita tasaiseksi. Puserra liivatteet ja liuota kermaseokseen. Jäähdytä ja kaada varovasti keksipohjan päälle. Jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.
Pinta:
3 liivatelehteä
1 ¼ dl sokeria
¼ dl perunajauhoja
2 dl Valio Grandi® FRESH pehmeä sitrus-mehua
1 ½ dl sitruunamehua (2-3 sitruunan mehu)
1 keltuainen
Laita liivatteet kylmään veteen. Sekoita kattilassa sokeri ja perunajauhot. Sekoita joukkoon appelsiinimehu, sitruunamehu ja keltuainen. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Purista liivatteet ja liuota kuuman kiisselin joukkoon. Jäähdytä tarvittaessa kylmää vesihaudetta hyödyntäen. Kaada varoen kakun päälle, koristele vaikka karambolasiivuilla tai ananaskirsikoilla ja laita jääkaappiin vähintään 2 tunniksi. (pinnan olisi saanut ehkä jähmetettyä suuremmalla perunajauhomäärällä tai hillosokerilla, mutta oli vähän tilanne päällä enkä enää lähtenyt isompia kokeiluita tekemään)
Nautitaan hyvässä seurassa. -Ja näin todella teimme!
Kuvaa kakusta ei ole, se seuraa kun seuraavan kerran pitää lahjoa, hyvitellä tai harhauttaa jotakuta ;)
PS. Koska kyseessä on viherpäiväkirja, laitetaan kuva vaikka viinirypäleistä. Tämän viinin taimen ostin keväällä kun luulin vanhan kuolleen. Niin ei kuitenkaan käynyt ja uusi on koko kesän odotellut paikkaa löytyväksí, kunnes taimivaihtokasveja istutellessani lopulta senkin sain tökättyä maahan. Ahtaasta taimiruukusta huolimatta yrittää saada satoa aikaiseksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti